Kotipihan pihlajat notkuvat marjoista. Tänä vuonna pihlajanmarjasato on ollut runsas ja hyvä laatuinen. Tänäkin vuonna ajattelin hyödyntää marjoja ja tehdä niistä hyytelöä. Hyytelön ohjeen löysin anoppini kirjasta nimeltä Kotiruoka ja julkaisuvuosi taisi olla 1962. Tämä resepti ei ole kovin uusi, tuskin mahtaa olla somekokkien käsialaa.
Pihlajanmarjahyytelö:
4l riivittyjä pihlajanmarjoja
2l vettä
2kg happamia omenoita
1/2 l vettä
1 1/2 sokeria 2 mehulitraa kohti
Täysin kypsät pihlajanmarjat huuhdotaan ja niitä keitetään avonaisessa kasarissa vedessä (2l) noin kaksi tuntia hiljalleen, silloin tällöin hämmentäen. Sitten ne kaadetaan siivilävaatteelle sekoittamatta valumaan. Omenat huuhdotaan ja leikataan lohkoiksi(kuoret ja siemenkodat jätetään). Omenalohkoja ja vettä (1/2l) keitetään hiljalleen, kunnes hedelmät alkavat soseutua, niitä on koko ajan hämmennettävä. Seos kaadetaan siivilävaatteelle pihlajanmarjojen päälle ja saavat valua seuraavaan päivään. Sokeri sulatetaan mehuun, joka sitten kuumennetaan hitaasti ja saa hiljalleen kiehua 8-10 min. Vaahto kuoritaan pois ja hyytelö kaadetaan pieniin kuumiin tölkkeihin, jotka täytetään aivan täyteen ja suljetaan heti. Siivilään jäänyt sose käytetään sekamarjasoseeseen.
Minulle tuli mehua yli kaksi ja puoli litraa. Keitin kaksi litraa hyytelöksi ja lopusta tein sorbettia. Sorbettiin tulevan mehun joukkoon lisäsin kuumaa vettä, johon olin sulattanut sokerin sekä hunajaa. Maustoin nesteen lopuksi vaniljalla.
Jelly from rowan berries:
4 liters of well sorted loose rowan berries
2 liters of water
2 kilograms of apples (not sweet ones, sour "winter apple" is good)
1/2 liter of water
1,5 liter of sugar per liters of juice
Rinse fully ripe rowan berries and boil them in water (2 liters) in an open kettle for two hours. Let them boil gently and stir the mixture once in a while. Then pour the berries onto a strainer + filter cloth ( do not stir them) to let the water go through to a clean kettle. Apples are rinsed and chopped to pieces (do not remove anything from the apples). The apple pieces and 1/2 liter of water are boiled until the apples start to get soft, you have to stir the mixture all the time as they cook. Pour this on top of the rowan berries onto the filter cloth and let them settle overnight. Add the sugar to the juice and let it warm up gently and then boil for 8-10 minutes. The foam will be peeled away from the kettle. Pour the juice into small hot jars which are filled completely and then closed with a tight lid. You can even use the leftovers (apples and rowan berries) for making a jam with other berries.
When I tried this recipe I ended up with 2,5 liters of "juice". Two liters went to jelly jars and from the remaining halt liter I made sorbet. For the sorbet juice I added some water in which i added extra sugar and honey. I also added some vanilla to add a little twist to the sorbet.
Maistiaiset naapurille ohjeen kera. |
Tykkäsin ohjeella tehdystä hyytelöstä, tosin marjat olisivat voineet olla ehkä hiukan kypsempiä. Ajattelin tänä vuonna ehtiä keräämään marjat ennen kuin ne menevät tilhien suuhun. Pihlajanmarjahyytelöä käytetään riistaruokien kaveriksi. Hyytelö sopii hyvin myös juustoille. Olen testannut hyytelöä parmesanjuuston kanssa. Uskon, että Peltolan Blue voisi myös olla hyvä pari pihlajanmarjahyytelölle.
Kiitos inspiraatiosta, kommenttisi innoittamana oli minunkin pakko kokeilla pihlajanmarjoja! Nyt päädyin tekemään maustettua hilloa, mutta täytyy kyllä kokeilla tätä hyytelöäkin. Marjoja on tänä vuonna puissa niin paljon, ettei millään raaskisi jättää kaikkia lintujen nokittaviksi.
VastaaPoistaKiva, että innostuit ohjeesta. Tänä vuonna onkin erityisen paljon pihlajanmarjoja ja pihlajat niiden vuoksi erityisen kauniita. Syksy on ihan parasta aikaa, puolukatkin alkaa kypsyä ja kohta pääsee suppilovahveroja keräämään. Raikasta syksyn jatkoa!
PoistaI'm now not sure where you are getting your information, but good topic.
VastaaPoistaI needs to spend a while learning more or understanding more.
Thank you for fantastic information I was looking for this info for my mission.
Here is my web page: makeup tips younger look
Thanks you for you comments. I will write the recipe as soon as possible in English.
PoistaSpot oon ith this write-up, I honetly believe that this site needs much more attention. I'll probbably be back again to read through more, thanks for the advice!
VastaaPoistaFeel free to surf to my web blog driver Magician 4.3 crack
Heya i am for the first time here. I found this board and I to find It really
VastaaPoistauseful & it helped me out a lot. I hope to present one thing again and help others
such as you aided me.
Feel free to visit my homepage: Prosolution